ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΛΕΑΣ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 22933220, 22932451
Τηλεομοιότυπο: 22933202
Μενού

Λύκειο Σολέας,

Ένα σχολείο με σπουδαία και αξιοσημείωτη 104 (εκατοτετραετή) ιστορία: Η "Ελληνική Σχολή Σολέας", το σημερινό Λύκειο και Γυμνάσιο Σολέας, η 11η δημιουργηθείσα δευτεροβάθμια σχολή της Κύπρου, ιδρύθηκε το 1919 από τον εκπαιδευτικό Σωκράτη Γεωργιάδη, εμπνευστή της ιδέας, και τον τότε μητροπολίτη Κερύνειας, Μακάριο Β', στον οποίο υπαγόταν η περιοχή της Σολέας. Η ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 19/1/1919 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Ευρύχου.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του με μόνο 30 μαθητές, καταγόμενους από χωριά της περιοχής. Γρήγορα ο φιλοπρόοδος και φιλομαθής κόσμος της περιοχής με δωρεές και εθελοντική εργασία, δημιούργησε μια πτέρυγα έκτασης μόλις 120 m, στον περίβολο της εκκλησίας όπου στεγάζουν τα όνειρα των παιδιών τους. Πολύ γρήγορα καθίσταται πραγματικό πνευματικό φυτώριο με καλπάζουσα την αύξηση του αριθμού των μαθητών του. ΄Ετσι, το 1953 η σχολή μεταστεγάζεται στον χώρο που βρίσκεται σήμερα. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου του νέου κτιρίου γίνεται στις 22/2/1953 από τον τότε Μητροπολίτη Κυρηνείας, Κυπριανό. Το εκπαιδευτήριο από τις 28/6/1955 με βασιλικό διάταγμα αναγνωρίστηκε ισότιμο με τα εξατάξια ελλαδικά Γυμνάσια. Το 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας η σχολή περιέρχεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης και αργότερα του Υπουργείου Παιδείας.

Η πληθωρική προσωπικότητα του εμπνευστή Σωκράτη Γεωργιάδη, αλλά και η συνεισφορά και οι άοκνες προσπάθειες του μεγάλου ευεργέτη, Φίλιππου Λοίζου συνέβαλαν στη μετεξέλιξή του στο σημερινό λαμπρό πνευματικό φυτώριο της Σολιάς απ΄οπου αποφοίτησαν χιλιάδες νέοι από τους οποίους μεγάλος αριθμός διαπρέπουν ανά το παγκόσμιο, τιμώντας επάξια το σχολείο και τους δασκάλους τους, τον τόπο τους και ολόκληρη την πατρίδα τους με τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά τους.

Φυλλομετρώντας τον παλιό κατάλογο ανθρώπων, που έσπειραν αρκετό σπόρο στη Σολιά για να καρπίσει το Ελληνικό Γυμνάσιό της, το μάτι πέφτει σε περισπούδαστους ανθρώπους, σκαπανείς της ανώτερης παιδείας οι οποίοι  φώτισαν τις ψυχές των διψασμένων για μάθηση παιδιών της περιοχής. Στην ιστορική πορεία του το σχολείο μας είχε την τύχη να το υπηρετήσουν αξιόλογοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν στους νέους εκτός από τα φώτα τους και αξίες, αρχές και ιδανικά.

Η «Ελληνική Σχολή Σολέας», το μετέπειτα Ελληνικό Γυμνάσιο Σολέας αμέσως κατέστη από πολύ νωρίς κέντρο εθνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, πρωτοστάτης στους εκάστοτε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της πατρίδας μας.

Στιγμές νεανικής παλληκαριάς επέδειξαν στους κυπριακούς αγώνες απόφοιτοι και μαθητές του σχολείου μας, λαμπρύνοντας με τη θυσία τους το πάνθεο των ηρώων. Ανδρέας Ζάκος, Ευαγόρας Παπαχριστοφόρου, Ανδρέας Αβρααμίδης, Χρύσανθος Μυλωνάς, β΄τάξη Γυμνασίου, και Κυριάκος Χαραλάμπους θυσιάστηκαν στον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο Ανδρέας Γερούδης κατά την Τουρκανταρσία του 64, ο αδελφός του Ιάκωβος, ο Πανίκος Αθανασίου, ο Μιχαλάκης Σκουφάρης ο Τρύφωνος κι ο Ζαχαρίας δώσανε τη ζωή τους το 74. Νέα παιδιά που δεν λύγισαν μπροστά στην αγχόνη, νιότη γεμάτη θέληση για ζωή που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο φως της λευτεριάς.

Επίσης η σχολή προΐσταται του Πολιτιστικού Φορέα της περιοχής στον οποίο μετέχουν τα κοινοτικά συμβούλια, τα σχολεία, ο στρατός, η αστυνομία και οι σύλλογοι της Σολιάς. Ο Φορέας οργανώνει τις δοξολογίες και παρελάσεις κατά τις τρεις εθνικές γιορτές μας.

Αξιομνημόνευτη είναι και η κοινωνική προσφορά του Σχολείου στην περιοχή και όχι μόνο. Θεωρώντας τον εθελοντισμό ως ανώτερη βαθμίδα ανθρωπιάς, τον τοποθετεί ανάμεσα στους πρωταρχικούς του στόχους. Στόχος όλων μας, η ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σε θέματα, αλληλεγγύης και αλτρουισμού.

Επιπρόσθετα, οι αίθουσες και τα εργαστήρια της σχολής προσφέρονται το απόγευμα για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης (ΚΙΕ). 

Το 1969 κτίζεται η Βιβλιοθήκη, με χορηγία του μεγάλου ευεργέτη Φίλιππου Λοΐζου, το 1971  η αίθουσα Γυμναστικής και το 1982 η Αίθουσα Τελετών. Μεταξύ 1963-1978 κατασκευάζονται οι κερκίδες του γηπέδου του σχολείου.

Το 1965 εκδίδεται για πρώτη φορά το σχολικό μας περιοδικό «Ακρίτας», το οποίο συνεχίζει μέχρι σήμερα. Στο Γυμνάσιο εκδίδεται το περιοδικό «Μαθητική Φωνή».

Το 1969 γιορτάστηκαν τα 50χρονα, το 1994 τα 75χρονα και το 2019 τα 100χρονα του σχολείου μας.

Με την Τούρκικη εισβολή του 1974, και η περιοχή της Σολέας αποτέλεσε  χώρο φιλοξενίας μεγάλου αριθμού προσφύγων με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου Σολέας  ξεπερνώντας τους 1000. Για την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών λειτούργησαν δυο ανεξάρτητα σχολεία Α’ και Β’ με εναλλασσόμενη πρωινή και απογευματινή φοίτηση.

Με την πάροδο των χρόνων ανεγέρθηκαν νέες αίθουσες, οι περισσότερες με δωρεές. Έτσι, η Σχολή πήρε τη σημερινή της μορφή.